Historia

Alla oleva teksti on julkaistu TaPU:n 60-vuotishistoriikissa vuonna 2010. Sen on kirjoittanut Veijo Kaján Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Lentopalloa Keskuspaloaseman pihassa

Palomiesten työ vaatii tunnetusti hyvää fyysistä kuntoa. Onkin luonnollista, että palomiehet harrastavat liikuntaa ja osallistuvat erilaisiin urheilullisiin tapahtumiin. Tampereen Palokunnan Urheilijat ry (TaPU) on liikuttanut tamperelaisia palomiehiä jo kuudenkymmenen vuoden ajan. Yhdistys perustettiin 5.2.1950.

Ennen Tampereen Palokunnan Urheilijoiden rekisteröitymistä toki urheiltiin. Ensimmäinen virallinen maininta palomiesten urheilusta on "Tampereen kaupungin Palolaitoksen toimintakertomuksessa" vuodelta 1946. Toimintakertomuksessa on kohta Virkistystoiminta, jossa mainitaan: "Henkilökunnan ruumiilliseen kuntoisuuteen on vapaaehtoista tietä kiinnitetty runsaasti huomiota. Omia jäsentenvälisiä kilpailuja on toimeenpantu mitä moninaisimmilla harrastusaloilla ja ammattiosaston merkeissä esiinnytty joukkueotteluissa uloskin päin".

Ennen vuotta 1950 palomiesten urheiluasioista huolehti ammattiosaston urheilujaos. Urheilumuotoja oli monenlaisia, sillä esimerkiksi vuoden 1948 toimintakertomuksessa mainittiin ammattiosaston urheilujaoston järjestäneen otteluita muitten kunnallisten laitosten ja paikallisten seurojen kanssa lähes kaikissa urheilumuodoissa.

Vuoden 1950 palokunnan toimintakertomuksessa oli maininta tamperelaisten palomiesten lentopallomenestyksestä. "Urheiluharrastuksesta todettakoon, että nimenomaan harrastus lentopalloiluun on aikaansaanut merkittävää tasoa olevan palloilujoukkueen varajoukkueineen syntymisen palokuntaamme. Harrastuspohjaa osoittaa edelleen sekin, että omin voimin on kaupungin omistamalle lähitontille raivattu virallisen suuruinen lentopallokenttä edesauttamaan palokunnan lentopalloilun ulkokenttämahdollisuuksia koska palloilun harjoitteluun pitkälle ulkopuolelle paloaseman ei ymmärrettävistä syistä voida mennä. Todettakoon, että palokuntamme l-joukkue on edelleenkin pitänyt hallussaan maan vakinaisten palokuntien lentopallomestaruutta.

Toimintakertomuksessa mainittu lentopallokenttä sijaitsi Keskuspaloaseman nykyisen "takatallin" eli erityisyksiköiden tallin paikalla.

TaPU:n ensimmäiset vuodet

Urheiluasioita Tampereen palokunnassa hoiti ammattiosaston urheilujaos ja sitä pidettiin jossain määrin poliittisena toimintana. Helsingissä ja Turussa palokunnilla oli oma urheiluseura, mikä osaltaan siivitti tamperelaisia palomiehiä perustamaan oman urheiluseuran. Koordinoitua toimintaa urheilun saralle tarvittiin, sillä sotien jälkeen palokuntaurheilu haki muotoaan. Lajeja olivat mm. yleisurheilu, hiihto, sisähypyt, uinti, pesäpallo, jalkapallo, koripallo, suunnistus, retkeilykilpailut, pöytätennis ja lentopallo.

Mielenkiintoista tamperelaisten kannalta on se, että lentopallo oli jo tuohon aikaan tamperelaisten mielilaji, vaikka silloinen koripallon päävalmentaja Ensi Jauros kävi Tampereella pitämässä muutaman päivän koripallokurssin.

Helmikuun 5. päivä vuonna 1950 allekirjoitettiinkin sopimuskirja, jossa päätettiin perustaa Tampereen Palokunnan Urheilijat ry –niminen yhdistys. Perustajajäsenet olivat palomiehet Unto Sahramäki ja Karl-Gustav Lundin sekä palokersantti Vilho Lahti. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Unto Sahramäki.

Urheiluseuran perustamisen jälkeen sille oli helpompi hakea eri avustuksia, sillä poliittinen varjo ei enää seurannut rekisteröidyn yhdistyksen toimintaa. Urheiluseuralle perustettiin eri alajaostoja: yleisurheilujaosto, palloilujaosto, hiihtojaosto (kesällä uintijaosto), voimistelujaosto, voimailujaosto, ajanvietejaosto, retkeilyjaosto, nuorisojaosto, huvitoimikunta ja naisjaosto.

Ajatus ryhtyä pelaamaan lentopalloa palokunnan piirissä olevien naisten keskuudessa heräsi helmikuun alkupuolella, koska palokunnan miehet harrastivat lähes "sataprosenttisesti lentopalloa". Naisjaosto perustettiin huhtikuun 26. päivä 1950. Puheenjohtajaksi valittiin Annikki Nurmi. Jo joulukuussa naisjaosto osallistui Pirkan Ladun ja Rämpijöiden järjestämään lentopalloturnaukseen kahdella joukkueella. Sijoituksesta aikakirjoissa mainitaan: "Katsoen siihen, että joukkueemme ovat pelanneet vasta vajaan vuoden - josta siitäkään ei kesäaikaan pelattu - sujuivat ottelut odotettua paremmin".

Iskulyönti

Lentopallossa tamperelaiset palomiehet olivat perustamisvuonna maan parhaita ja pysyivät pitkään parhaiden joukossa. Lentopalloa palomiesurheilussa pelattiin jo tuolloin nelihenkisin joukkuein. Vuonna 1950 Tampereen palokunnalla oli jopa kolme joukkuetta. Menestystä tuli TUKin (Työpaikkaurheilu Kilvoittelu ry.) sarjassa ja muissa pienimuotoisemmissa kilpailuissa.

Turun SM-kisoihin osallistui Tampereelta kolme joukkuetta yleiseen sarjaan ja kolme joukkuetta ikämiessarjaan. Tampereen l-joukkue otti mestaruuden, ll-joukkue oli toinen ja lll-joukkue oli viides. Ikämiessarjassa loukkaantumisien vuoksi joukkueet jäivät häntäpäähän.

Monipuolinen toiminta kertoo sen, että urheilun lisäksi toiminnassa oli viihteellinen leima. Seuran perustamisen aikaan työaikana oli vuorokausi töitä ja vuorokausi vapaa. Kun muu viihde oli vähäistä, etsittiin ajankulua kilpailutoiminnasta.

Vastoinkäymisiäkin alussa oli. Esimerkiksi vuonna 1950 poliisia vastaan käydyt suunnistuskilpailut eivät ottaneet onnistuakseen. Kahdesti kilpailut jouduttiin mitätöimään ratamestarin tunaroinnin vuoksi ja kolmannet kisat peruttiin vähäisen osallistujamäärän takia. Retkeilyjaoston toimintakertomuksen mukaan kaikkien kisayritysten järjestäjänä toimi poliisi.

Poliisit ovat nykyisin palomiesten kanssa kisailemassa monessa eri lajissa. Kipinä poliisien ja palomiesten välisiin kilpailuihin syntyi Unto Sahramäen ja Jaakko Syrjän ajatuksena. 1940-50-luvun vaihteessa he työskentelivät palopäällikkö Einar V. Nurmen työhuoneen vieressä ja eräänä päivänä, kun Nurmi oli hyvällä päällä, esittivät Sahramäki ja Syrjä Nurmelle ajatuksen palomiesten ja poliisien välisistä urheilukilpailuista. Nurmi oli kovasti epäileväinen, että viitsisivätkö poliisit moiseen ryhtyä. Toisin kävi. Poliisien puolelta haaste otettiin hyvin vastaan ja pian järjestettiin useitakin kilpailuita. Bruuno Silekoski poliiseilta oli alkuaikojen puuhamies. Esimerkiksi 4.4.1950 järjestetyissä sisähyppykilpailuissa poliisit voittivat palomiehet, vaikka yleisen sarjan voitti palomies Jaakko Syrjä ja Ikämiesten sarjan O. Karuvaara.

Vuonna 1950 järjestettiin ensimmäiset vakinaisten palomiesten Pohjoismaiset kisat. Tampereelta Martti Manninen oli 4:s sadalla metrillä (11,4) ja 400:lla metrillä (52,8) tuli pronssia. Pituushypyssä Jaakko Syrjä oli toinen tuloksella 629. Karl Lundin oli seitsemäs tuloksella 567. Korkeushypyssä Lundin oli neljäs (160). Kuulassa Jaakko Hahne oli neljäs (13.04) ja kiekossa kolmas (38,25). Maaotteluviestissä Tampereen edustajat ottivat pronssia ajalla 2,13,8. Kaupunkien välisessä epävirallisessa pistekilpailussa Tampere oli toinen heti Helsingin jälkeen.

TaPU järjesti 1950-luvulla useita palomiesten SM-kisoja: 1950 hiihto, 1952 lentopallo, 1954 paini, 1955 yleisurheilu.

Tampereen Palokunnan Urheilijoiden taloudellinen tilanne oli kohtalainen. Vuonna 1948 oli perustettu tukirahasto eli vippikassa, jonka säännöt uusittiin 1954. Alkupääomaa oli hankittu mm. tanssien järjestämisellä. Tukea toimintaan tuli myös kaupunginhallitukselta sekä palolaitoksen stipendi- ja virkistysrahastolta. Vuonna 1954 TaPU aloitti veikkausasiamiestoiminnan, jonka tuotto oli kohtalaisen hyvä.

TaPU:n puheenjohtajia 1950-luvulla olivat Unto Sahramäki, Reino Koskela ja Vilho Lahti.

1960-luku

Vuoden 1960 toimintakertomuksen mukaan toiminta kymmenvuotisjuhlavuonna oli vilkasta. Tuona vuonna kilpailtiin 28:sta palomiesten Suomenmestaruudesta ja niistä Tampereelle tuli seitsemän. Lisäksi tuli kolme hopea- ja neljä pronssimitalia.

Lahdessa järjestetyissä hiihdon Suomenmestaruuskilpailuissa saatiin joukkuevoitto, vaikka hiihdon harrastajien määrä oli vähäinen. Joukkueessa hiihtivät Pentti Keskinen, Raimo Myllymäki, Reipas Lehtisaari, Taisto Venäläinen. Yleisen sarjan mestaruuden voitti Pentti Keskinen. Yhdistyksen omat mestaruushiihdot järjestettiin Kaupissa ja voittajaksi selvisi Raimo Myllymäki kahden sekunnin erolla Pentti Keskisestä. Hiihdon suppeasta harrastuksesta kertoi se, että osallistujia oli vain kahdeksan. Vaikka Tampereella oltiin pidetty vauhdittomien hyppyjen kilpailuja palomiesten ja poliisien välillä jo vuosia, niin ensimmäiset vakinaisten palomiesten vauhdittomat hyppykisat järjestettiin 2.3.1960 Tampereen Palokunnan Urheilijoiden järjestäminä. Tunnettu urheilija, keihäänheittäjä- lentopalloilija, Olavi Kauhanen osoittautui parhaaksi. Hän voitti pituushypyn ja kolmiloikan tuloksin 313 – 895 sekä korkeudessa 148. Mauri Lahti otti hopeasijan.

Lentopallossa harrastajia edelleen riitti. Lentopallon SM-kisoissa Tampereen Eteläpuistossa ll-joukkue otti mestaruuden ja l-joukkue hopeaa. Poikkeuksellista l-joukkueessa oli se, että siinä pelasi neljä veljestä: Lasse, Seppo, Pertti ja Jaakko Syrjä. Myös ikämiehet ja yli 45.-vuotiaat voittivat kultaa omassa sarjassaan.

Uinnin harrastus oli vähäistä. Pronssimitali SM-kisoista tuli Veikko Mattsonille yli 35-vuotiaiden rintauinnissa. Yhdistyksen omat kilpailut järjestettiin Peltolammilla ja osallistujia oli vain kuusi. Yleisurheilun SM-kisat järjestettiin Riihimäellä, joista tuli kaksi mestaruutta (Olavi Kauhanen ja Martti Manninen) sekä kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Koko kilpailujen parhaasta tuloksesta vastasi Olavi Kauhanen, joka heitti keihästä hieman yli 70 metriä.

Vuoden 1960 toimintakertomuksen lopussa todetaan, että vaikka saavutukset toimintavuonna olivat hyviä, niin yhdistyksen edustusurheilu on jokseenkin samojen jäsenten harteilla. Oli havaittavissa, että uudet ajanvietteet, kuten televisio ja biljardi, olivat saavuttaneet suosiota palomiesten keskuudessa. Jos urheilussa haluttiin menestyä yhtä hyvin kuin alun kymmenen vuotta osoittivat, niin urheiluharrastuksen levittämisen eteen on tehtävä työtä.

Juhlavuotena yhdistykselle hankittiin yhtenäinen siniharmaa verryttelypuku. Huhtikuun 5. päivä vuonna 1964 Tampereen palokunta antoi haasteen Turun virkaveljille. Kyseessä oli Kävellen kuntoa -tempaus. Heinäkuussa tulokset olivat selvillä. Tampere voitti suoritukset luvuin 625-539. Henkilöstön kävelykerrat keskimäärin olivat Tampereella 4,8 ja Turussa 4,57. Henkilökunnasta Turussa käveli 94% ja Tampereella 85%.

Vuonna 1965 Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa Olavi Kauhanen sai kultamitalin keihäässä (68,02). Hopealle ylsivät Raimo Salomaa 400 m:n juoksussa (52,9) ja Martti Manninen 42-vuotiaiden 3-ottelussa (1507 pistettä).

Vuosikymmenen viimeisessä toimintakertomuksessa ollaan tyytyväisiä kuntourheilun harrastuksen noususta. Voimistelusaliin saatiin hankittua lisää kuntoiluvälineitä ja Ratinan kuntosalia ei enää tarvinnut vuokrata. Kuntourheilun noususta kertoi myös se, että Kintulammelle tehtiin ryhmien välinen hiihtoretki. Palomiesten opintopäivillä Kuopiossa hyväksyttiin tamperelaisten ehdottamat uudet sarjat lentopalloon ja yleisurheiluun. Nyt yli 48-vuotiailla oli oma sarjansa. Samoilla opintopäivillä uusiksi SM-lajeiksi hyväksyttiin suunnistus ja ampumaurheilu.

Heino Pulli, Pekka Leimu ja Pekka Kuusisto

1960-luvun loppuun mennessä yhdistyksessä oli ollut monta hyvää urheilijaa. Kiistattomasti tunnetuin oli Olavi Kauhanen, jolla oli monia palomiesten mestaruuksia ja ennätyksiä. Muita tunnetuja nimiä olivat Syrjän veljekset Jaakko ja Seppo, Raimo Lehto, Matti Lahtinen, Jaakko Hahne, ja Martti Nieminen. Voimailun piirissä tunnettu nimi oli Vilho Lahti, Noak Kaikumaa, Mauri Lahti ja Paavo Maanoja. Hiihdossa Gunnar ja Tauno Paunila, Jaakko Alanen, Reipas Lehtisaari ja Pentti Keskinen. Kansallisesti tunnettuja olivat jääkiekkoilija Heino Pulli, pyöräilijä Aimo Jokinen ja jääkiekkoilijat Pekka Kuusisto ja Pekka Leimu. Manninen, Olavi Kauhanen ja Tauno Paunila.

1960-luvulla yhdistyksen puheenjohtajina olivat Unto Sahramäki, Martti Manninen, Olavi Kauhanen ja Tauno Paunila.

1970-Luku

Vuosi 1971 oli vilkas toiminnan vuosi. Tampereella järjestettiin palomiesten lentopallon SM-kisat. Saalis oli kolme mestaruutta. Yleisessä sarjassa tuli kaksoisvoitto ja 35-vuotiaat saivat hopeaa. Samassa yhteydessä pelattiin ottelu yhdistetyn palomiesjoukkueen ja kaupunkijoukkueen välillä. Palomiehet voittivat 3-2.

Kotkassa palomiesten opintopäivillä tehtiin sääntömuutos lentopallokilpailuihin. A-sarja pelattaisiin kuusimiehisin joukkuein. Hiihdon SM-kilpailuissa Espoossa Tauno Paunila otti hopeaa 35-vuotiaiden sarjassa ja Pentti Keskinen oli neljäs. Pohjoismaitten yleisurheilukilpailuissa Olavi Kauhanen otti keihäässä kultaa ja Raimo Salomaa oli viides 35-vuotiaiden 3-ottelussa.

TUKin kilpailuissa tuli Kansan lehden katujuoksussa kolmas peräkkäinen voitto. Jalkapallossa A-lohkon palokunnan urheilijat olivat neljänsiä ja lentopallo A-lohkossa tuli pronssia.

Palomiesten neuvottelukunnan urheilujaosto julkisti palohenkilöstön liikuntasuunnittelun mallin. Sen tarkoitus oli antaa opetusta liikunnan ja kuntourheilun järjestämiseen palolaitoksissa. Urheilujaosto otti myös käyttöön kilpailukalenterin viisivuotiskaudeksi.

Lasse Laine, Pekka Oksanen ja Pekka Marjamäki

Vuonna 1972 Tampere voitti jalkapallon SM-kisat Helsingissä. Loppuottelussa Helsinki kukistui 1-0. Lehdistö kirjoitti, että jääkiekkoilijat toivat Tampereelle jalkapallomestaruuden. Pelasihan voittajajoukkueessa Lasse Oksanen, Pekka Leimu, Pekka Kuusisto, Heino Pulli, Jukka Alkula, Jorma Wilen ja Pekka Marjamäki. Mukana olivat myös Veikko Savolainen ja Jorma Latosaari.

Vuonna 1974 painonnostossa menestyttiin. Lasse Laine oli kolmas 67,5 kg:n sarjassa. Pentti Lehtola voitti sarjansa 82,5 kg. Myös Jouni Kailajärvi oli sarjassa 90 kg paras. Ikämiehissä Heikki Jokela otti kultaa 82,5 kg:n sarjassa ja Mauri Lahti kultaa 90 kg:n sarjassa. Joukkuetuloksissa Tampere oli paras.

Puheenjohtajia 1970-luvulla olivat Jorma Virtanen, Heikki Jokela ja Jorma Wilen.

1980-luvulta nykypäivään

Toiminta jatkui tavanomaisena, mutta pientä väsymystä yhteisten urheiluasioiden hoitamiseen oli havaittavissa. Vuoden 1983 toimintakertomuksessa mainitaan: "Viime vuosina seuran toiminta, kilpailullisesti että muun toiminnan osalta, on ollut liian pienen ja jopa samojen henkilöiden suorittamaa. Kuntotapahtumissa vuodesta toiseen samat naamat ym."

Kilpailutoimintaa järjestettiin perinteisesti sisähypyissä, yleisurheilussa hiihdossa. TUKIn kisoissa palokunnan urheilijat olivat mukana lentopallossa ja jalkapallossa kahdella joukkueella. Kansan lehden katujuoksussa tuli mestaruus. SM-suunnistusmestaruus tuli Tampereelle Jyrki Paunilalle. SM-jalkapallokisoissa tuli hopeaa. SM-hiidoissa Helsingissä tuli viestin viides sija.

Jaakko Kailajärvi

Vuonna 1985 TUKin sarjassa tuli jalkapallomestaruus. Kansan lehden katujuoksussa ei saavutettu voittoa, koska joukkueen kokoamisessa oli vaikeuksia. Lentopallon SM-kisoista tuli A-sarjan kolmas sija. Kultaa tuli 42- ja 48-vuotiaiden sarjassa. Yleisurheilun SM-kisoista tuli kaksi kultaa ja yksi pronssi. Painonnostosta kaksi kultaa, kaksi hopeata ja yksi pronssi. Jääkiekossa tuli epävirallinen SM-kulta Sidosteturnauksessa. Vuoden 1986 toimintakertomuksessa syveni huoli palomiesurheilun harrastajien vähyydestä. Enää ei laitoksen omiin kisoihin riittänyt osallistujia samoin kuin SM-kisoihin. Huoli osallistujien vähyydestä ei ollut pelkästään tamperelainen ilmiö. KTV:n neuvottelukunnan urheilujaosto pohti asiaa vuonna 1987. Urheilujaoston mukaan osanottajamäärät SM-kilpailuihin ovat jyrkässä laskussa ja kilpailujen SM-arvo on menettänyt urheilijoiden keskuudessa sille kuuluvan arvostuksen.

Tampereen Palokunnan urheilijoiden puheenjohtajina 1980-luvulla olivat Jorma Wilen ja Kari Lehtisaari. 1990-luvulla puheenjohtajana oli Teuvo Saarinen. 1990-luvulla palomiesten kilpailutoimintaan tuli kaukalopallo, joka sitten onkin saavuttanut yhä enemmän suosiota.

Vuodesta 2002 on seuran puheenjohtajan ollut Petteri Meskanen. Vuoden 2002 toimintakertomuksen mukaan urheiluseuran toiminta oli ollut kohtuullisen vilkasta. Jääkiekosta oli tullut lähes ykköslaji. Kaksi kertaa viikossa oli jäähallissa vuoro, jossa kävi 20-30 kiekkoilun harrastajaa. Vuonna 2002 elvytettiin unohduksissa olleet jaosten väliset viestihiihtokilpailut. Myös jaosten välinen "sählyturnaus" järjestettiin. Palomiesten SM-kilpailuihin osallistuttiin hiihdossa, slalomissa, kaukalopallossa, jalkapallossa, lentopallossa, golfissa, ammunnassa ja suunnistuksessa. Jalkapallossa onnistuttiin nousemaan A-sarjaan. Lentopallossa saavutettiin hopeamitali. Vuonna 2003 järjestettiin ensimmäiset salibandyn palomiesten SM-kisat Porissa. Tampereen aluepelastuslaitoksen joukkue toi voiton kotiin.

Vuoden 2004 kultamitalin ammunnan SM-kisoista toi eläkeläisten sarjassa Matti Paavola. Golfissa Pekka Kuusisto toi hopeamitalin.

Vuonna 2006 pysyttiin SM-kisoissa kultakannassa, kun Teuvo Saarinen voitti suunnistuskisat Pietarsaaressa.

Vuoden 2007 iloinen tapahtuma oli jalkapallojoukkueen kultamitali. Kaiutta aikain toinen kultamitali jalkapallossa tuli vielä omissa kisoissa. Voittajajoukkueelle ei turnauksen aikana tehty kuin yksi maali. Liedon SM-suunnistuksessa tuli kaksi kultamitalia ja yksi hopeinen.

Vuoden 2009 suurin ponnistus urheiluseuralle oli Vancouverin poliisien ja palomiesten MM-kisat. Tulostakin tuli. Keilailussa kultaa toi Timo Korpela. Suunnistuskultaa toi Juha Niinimäki ja painikultaa sai Petteri Meskanen. Suurimman potin korjasi eläkeläinen Mauri Lahti, jolla kisatuliaisina oli kuusi kultamitalia. Vuoden 2010 toiminta Tampereen palokunnan Urheilijoilla on ollut aktiivista. Menestystäkin on tullut. Jalkapallon SM-kultaa tuli Kuopion kisoista.

Eri lajien sivut:

Jalkapallo

Jääkiekko

Lentopallo

Golf

Salibandy

Hiihtolajit
-hiihto
-laskettelu

Muut lajit
-kaukalopallo
-keilailu
-yleisurheilu
-ammunta
-suunnistus
-uinti
-voimailu

 

Muita linkkejä:

Suomen palohenkilöstön urheiluliiton kilpailukalenteri

www.chengdu2019wpfg

Tampereen palokunnan urheilijat r.y. | tapury at tapu piste fi | TaPU
Tamnet